Benskör av bantning?

När det gäller anorektiker är det ingen nyhet att det finns en koppling mellan sjukdomen och urkalkning av skelett och medföljande risk för. På senare tid har allt större intresse riktats mot huruvida viktminskning generellt kan öka risken för benskörhet.

Att viktminskning kan leda till benskörhet har många förklaringar. En handlar om att man äter mindre vid viktminskning och det gör att intag av det benbyggande kalciumet blir lägre.

Kalciumtillskott under viktminskning kan kanske minska den nedbrytande effekten som ett minskat intag av kalcium skulle kunna ge. Under viktminskning minskar ofta också intaget av vitamin D, vilket leder till att även upptaget av kalcium minskar.

Dessutom minskar ofta nivåerna av könshormoner, vilket också bidrar till urkalkning av skelettet. Mest utsatta är kvinnor efter klimakteriet, vilket troligen har att göra med att hormonet östrogen minskar i kroppen. Ett lägre energiintag gör också att nivåerna av benbyggande hormoner minskar. Många rön tyder på att en ökad risk finns, men den går också att motverka genom styrketräning.

Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes.Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2014 Oct; 21(5): 358–362.

Martin Brunnberg

Filosofie Magister Nutrition

Rulla till toppen