Licensierad & diplomerad

KOSTRÅDGIVARE

Brinner du för kost och näring och vill ha full koll på hur maten påverkar oss? Då är denna utbildning för dig!

Martin Brunnberg, Näringsfysiolog (Fil. Mag. Nutrition)

klarna-bw-130

Säker betalning

Betala i din egen takt via delbetalning, faktura, kort eller swish.
KrY Sigill GU-2024

Godkänd utbildning

Utbildningen är godkänd av kroppsterapeuternas yrkesförbund.

support-svna-200

Säker betalning

Vi ger dig fullt stöd under och efter avslutad kurs – via telefon eller mejl.

Diplomerad Kostrådgivare

Vad vi äter har alltid varit ett hett samtalsämne och i takt med att allt fler får upp ögonen för hur viktigt kosten är för hälsan, ökar också efterfrågan på kunskap om hur det vi äter påverkar oss. Vad vi äter påverkar alltifrån riskerna att drabbas av olika folkhälsosjukdomar till viktbalans och fysiska prestationer. Kosten kan många gånger spela en avgörande roll vid många sjukdomar och en välavvägd kost kan lindra symptom vid kroniska sjukdomar. Kosten är även helt avgörande för ens idrottsprestationer.

Svenska näringsakademins utbildning till licensierad och diplomerad kostrådgivare ger dig grunderna i näringslära varvat med tillämpningar riktade mot olika målgrupper. Utbildningen sker på både på plats och på distans och plats i utvalda lokaler på respektive ort, och är uppdelad på 3 tillfällen.

Samling 1: Vi träffas under två dagar och går igenom upplägg och studiemål. Dessutom har vi seminarier kring näringslära som vetenskap och här får du många bra teoretiska färdigheter.

Hemstudier: Mellan samling 1 och 1 har du hemstudier. Då sker all inlärning på distans. Vi finns förstås aldrig längre bort än ett mejl eller telefonsamtal.

Samling 2: Nu är det dags att omsätta teorier i praktik och vi jobbar tillsammans med övningar och klientcase under en dag.

16 999.00 kr

För våra fysiska kurser betalar du en anmälningsavgift som garanterar din kursplats. Anmälningsavgiften är inte återbetalningsbar, men kan användas på framtida kurser om du av någon anledning får förhinder att gå kursen du bokat.

Kursen slutbetalas senast en månad innan kursstart.

Vid köp av denna utbildning ingår även Kostrådgivare (online)

VAD INGÅR I UTBILDNINGEN?

Utbildningen omfattar cirka 120 timmar på plats (3 tillfällen) och på distans. De fysiska träffarna sker på fasta datum, men online-biten läser du i din egen takt på tidpunkter du själv väljer. För examen krävs godkänt slutprov. Nedan finner du en genomgång av det vi kommer att gå igenom.

Detta ingår i utbildningen

Varför välja oss?

Övrigt

Kursdokumentation hittar du här.

Vi kommer att gå igenom

Grundläggande näringslära

Här går vi in på grunderna i näringslära, men också på detaljer kring energibegreppet och hur protein, fett och kolhydrater fungerar i vår kropp.

Ätstörningar

Som kostrådgivare kommer du förr eller senare komma i kontakt med med ätstörningar. Här går vi igenom de vanligaste ätstörningar och mekanismerna bakom dessa.

Kolhydrater och glykemiskt index/belastning

Idag finns ett stort fokus på kolhydrater, blodsocker och hälsa. Här går vi in på djupet kring hur blodsockerregleringen fungerar och hur man med kostens hjälp kan skapa positiva förutsättningar för hälsa.

Fysiologi och energiprocesser

Anatomi, fysiologi och energiprocesser utgör grunden för förståelse för hur kroppen fungerar. Här får du en översikt av magtarmsystemets uppbyggnad och funktion.

Kosttillskott

Här går vi igenom vilka tillskott som fungerar och inte fungerar samt hur man ska använda sig av tillskott.

Kostterapier

Vissa sjukdomar ställer specifika krav på kosten. Här tar vi upp kostterapier för olika sjukdomar.

Vitaminer, mineraler och antioxidanter

I det här avsnittet går vi igenom funktioner, brister, dagsbehov, giftighet och förekomst för vitaminer och mineraler. Vi går också in på djupet om hur antioxidanter fungerar och hur de påverkar vår hälsa.

Kostoptimering vid idrott

Fysisk aktivitet ställer särskilda krav på kosten. Det man stoppar i sig påverkar prestation, återhämtning och träningsutveckling. Här får du lära dig om hur du ska tänka kring kost för olika kategorier av idrottare.

Preventiv Näringslära

Här tittar vi på hur man kan förebygga, och viss mån behandla, välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och cancer med rätt kost.

Naturläkemedel och växtbaserade läkemedel

Kunskapen kring den här gruppen av läkemedel är idag generellt ganska låg. Här får du en översikt kring bakgrund, definitioner och användning samt en överblick över olika preparat och deras funktioner.

Kost och viktminskning

Kosten har en avgörande roll på viktbalans. Här går vi igenom olika metoder för uppnå viktminskning – med vanliga fördelar och nackdelar.

Kroppssammansättning

Kroppssammansättning är ett viktigt verktyg för att utvärdera risker, men framför allt förändringar. Här går vi igenom de vanligaste metoderna och respektive metods begränsningar.

Kostrådgivning (teori och fall)

Här går vi igenom hur man använder sig av informationen vi har av olika klienter för att sedan omsätta de teoretiska kunskaperna i praktiska råd.

Lär dig arbeta i ett kostprogram (Dietist Net)

Vi går igenom hur du effektivt arbetar med kostprogrammet Dietist Net, där du kommer få lägga in olika kostprogram och följa upp dem mot klient. I kursen ingår 6 månaders licens av programmet Dietist Net.
Martin-Brunnberg-svna-250

Martin Brunnberg

Din lärare!

Martin Brunnberg är näringsfysiolog (Fil. Mag. Nutrition) och arbetar som utbildningsansvarig på Svenska Näringsakademin (tidigare Paulúns Näringscenter).

Han har utbildat kostrådgivare i Sverige och Norge och har bidragit till näringsutbildning på PT-utbildningar och andra utbildningar inom hälsoområdet. Han har även tidigare varit aktiv inom grundforskning kring diabetes typ II.

Martin har skrivit och medförfattat åtta böcker som sålts i Sverige, Finland, Norge och Tyskland. Just nu är han aktuell med boken Hälsokompassen som han skrivit tillsammans med Fredrik Paulún. Han är även en flitig poddare som tillsammans med Fredrik Paulún driver Näringspodden.

Svenska Näringsakademin

Vi har utbildat kostrådgivare sedan 2005 och till dags dato utbildat mer än 2 500 kostrådgivare. Vi jobbar bara med de mesta kunniga och erfarna lärarna på området.

Området för kost och näring är idag enormt stort och forskning kommer fram till nya upptäckter hela tiden. Som kostrådgivare kommer du förr eller senare ställas inför situationer med klienter och nya rön där du behöver vägledning. Vår support slutar inte efter du är färdig med kursen utan du kan alltid kontakta oss för frågor eller vägledning samt ta del av vårt forum.

Frågor & Svar

Här finner du svar på vanliga frågor om utbildningen. Om du inte hittar svar på din fråga eller fundering, tveka inte att kontakta oss!

Som kostrådgivare jobbar man med enskilda klienter där man coachar och vägleder dem mot mätbara resultat. Men man kan också jobba med grupper där man drar nytta av gruppdynamikens positiva kraft för att skapa förändringar i rätt riktning.

Ett annat område är föreläsningar riktade mot privatpersoner eller företag.

Kostrådgivare arbetar ofta med personalen på ett företag eller i samarbete med någon form av friskvårdsinrättning som träningsstudio eller annan hälsoinrättning.

Utbildningen omfattar ca 120 timmar som du läser i egen takt på tidpunkter du själv väljer.

• Licens och Diplom / Licensierad kostrådgivarutbildning • Kurslitteratur • Kostprogrammet – Dietist Net (6 månaders licens) • Support under och efter avslutad utbildning
Vår populära kostrådgivarutbildning kräver inga formella förkunskaper, men eftersom kursen hålls på en hög nivå är allmänna kunskaper i näringslära en fördel.

Viktigast är förstås ett brinnande intresse för näringslära och hälsofrågor.
För att ta del av våra distans kurser behöver du ha en internetanslutning samt tillgång till en dator, surfplatta eller mobiltelefon.
Det är inget krav från våra sida att man har en aktuell licens för att få jobba med kostrådgivning. Licensen är ett billigt sätt för dig att aktualisera dina kunskaper och få ett kvitto på att du har en uppdaterad utbildning.

Det är särskilt intressant för dig som vill visa upp ett kvitto på din kompetens för en arbetsgivare eller kund, men även ett bra sätt att komma tillbaka till branschen efter ett längre uppehåll.
Du får ditt diplom digitalt direkt efter avklarat slutprov. Provet kan du spara som en PDF eller skriva ut. Vi skickar även hem ditt diplom till dig när du fått godkänt på kursen.
Du har fri tillgång till en distans kurs under 12 månader efter genomfört köp. Du har även möjlighet att förlänga kursen i ytterligare 12 månader för 1 500 kr.

Vid intresse av förlängning kontaktar du oss.
Det beror på kursen, men vi rekommenderar en linjär inlärning för att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning.

Däremot uppmuntrar vi alla att hoppa tillbaka och läsa in kapitel och avsnitt för att testa att dina kunskaper lite då och då.

För att ta del av vår kurs behöver du logga in med dina användaruppgifter, som du fick på mejl när du köpte kursen.<br><br>

Om du inte hittar dina uppgifter så kan du gå in på Mitt Konto och sedan välja att återställa ditt lösenord, du får då ett nytt lösenord skickat till din mejl.

Rulla till toppen